SUPERPRZEPIS

Szpinakowe cebularze

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Szpinakowe cebularze

Cebularze z dodatkiem szpinaku i pieczarek to ciekawa propozycja na smaczną i tanią przekąskę. Smacznego.

Składniki:

Szpinakowe cebularze

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowe cebularze

ETAP 1:

Szpinakowe cebularze
Po 10-15 minutach rozczyn podwoi swoją objętość.

Drożdże rozpuścić w cukrze, połączyć z ciepłą wodą i mlekiem. Wsypać 2-3 łyżki mąki, zamieszać, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

ETAP 2:

Szpinakowe cebularze
Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić cebulę.

Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 3:

Szpinakowe cebularze
Ciasto wyrabiać do momentu gdy będzie odchodziło od miski.

Do wyrośniętego rozczynu wsypać resztę mąki, dodać oliwę, sól i rozmrożony szpinak, wyrabiać około 7-8 minut.

ETAP 4:

Szpinakowe cebularze
Wyrobione ciasto pokroić na równe kawałki.

Wyłożyć na posypaną mąką deskę i podzielić na 6- 7 kawałków.

ETAP 5:

Szpinakowe cebularze

Uformować placki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.

ETAP 6:

Szpinakowe cebularze

Po kwadransie włożyć porcję cebuli i pokrojone pieczarki.

ETAP 7:

Szpinakowe cebularze

Posypać startym żółtym serem, oprószyć mieloną papryką. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 12-15 minut.