Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 327]

Pieczone polędwiczki do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię tzw. dania jednogarnkowe, bo są smaczne i nie wymagają dużo pracy. Polecam te polędwiczki dla osób zabieganych.

Pieczone polędwiczki do obiadu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone polędwiczki do obiadu

 

  • 2 sztuki polędwiczek wieprzowych
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • grzybki suszone wg uznania
  • przyprawa do dań wg uznania
  • 2 garście suszonego majeranku
  • ziemniaki młode wg uznania
  • sól czosnkowa wg uznania
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 filiżanki letniej wody
  • pieprz czarny mielony wg uznania

Sposób przygotowania:

Pieczone polędwiczki do obiadu
1. Przygotowałam polędwiczki, które umyłam, następnie osuszyłam ręcznikami papierowymi.

2. Osuszone mięsko włożyłam go naczynia żaroodpornego. Potem posypałam przyprawami, takimi jak: przyprawa do dań, czarny pieprz mielony oraz sól czosnkowa.

3. Naczynie przykryłam folią silikonową i włożyłam na kilka godzin do lodówki, w celu schłodzenia.

4. Teraz przygotowałam cebulę i ząbki czosnku, które obrałam. Obłożyłam nimi schłodzone mięsko, posypałam również grzybkami suszonymi.

5. Młode ziemniaczki umyłam pod bieżącą wodą i położyłam je obok polędwiczek.

6. Wlałam do naczynia około 1/2 filiżanki letniej wody. Na samym wierzchu położyłam masło.

7. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni, a następnie włożyłam naczynie z polędwiczkami i ziemniaczkami na czas około 1 godziny.

8. Gorące i upieczone polędwiczki z ziemniaczkami podałam jako danie obiadowe.



 Smacznego ! Zimne mięsko można pokroić w plasterki i zjeść jako dodatek do kanapek.
Pieczone polędwiczki do obiadu
Włożenie wszystkich składników do naczynia żaroodpornego
Pieczone polędwiczki do obiadu
Włożenie do gorącego piekarnika polędwiczek z ziemniaczkami
Pieczone polędwiczki do obiadu
Upieczone danie jednogarnkowe, jeszcze gorące

Tagi:

dania mięso