VITA

VITA

Szef Kuchni
[Przepisów: 10]

Krokiety z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 260
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znakomite krokiety w rybnej wersji! Z farszem łososiowym z dodatkiem cebulki i szpinaku smakują naprawdę wybornie. Tego trzeba skosztować!

Krokiety z łososiem

Składniki:

Krokiety z łososiem

Naleśniki

Farsz

  • 250 g filetu z łososia, bez skóry
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • mała cebula
  • mały pęczek koperku
  • pieprz i sól
  • sok z cytryny
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z łososiem
1. Przygotuj naleśniki. Zmiksuj wszystkie mąki z jajkiem, mlekiem, wodą, olejem i solą na gładkie ciasto o gęstości śmietany. Usmaż naleśniki.

2. Zeszklij na tłuszczu obraną i drobno posiekaną cebulę. Dodaj mrożony szpinak i duś, aż zmięknie. Zdejmij pokrywkę i smaż, aż nadmiar wody odparuje.

3. Pokrój drobno łososia. Dodaj do szpinaku z cebulą i duś kilka minut. Wszystko wymieszaj z posiekanym koperkiem.

4. Dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Posmaruj naleśniki farszem i zwiń w krokiety. Podsmaż na patelni z obu stron i podawaj od razu.

VITA RADZI:
- Jeśli lubisz chrupiącą panierkę, obtocz krokiety w roztrzepanym jajku i otrębach gryczanych.
- Jako farsz możesz wykorzystać dowolne filety ryb, a zamiast szpinaku dodać brokuły.