bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 871]

Cebulki marynowane z kurkumą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cebulki marynowane z kurkumą są smaczne i mają bardzo ładny żółty kolor. Często wykorzystuję je do różnych sałatek, surówek i wielu innych dań.

Cebulki marynowane z kurkumą

Składniki:

Cebulki marynowane z kurkumą

 

  • 2 kilogramy małych cebulek
  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 łyżki gorczycy

Sposób przygotowania:

Cebulki marynowane z kurkumą
Małe cebulki obieramy, dokładnie myjemy, osuszamy na sicie. Do większego garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy cukier, sól, kurkumę oraz gorczycę, zagotowujemy.

Na gotującą zalewę wrzucamy cebulki i gotujemy przez 2 minuty od momentu zagotowania. Sitkiem wyławiamy cebulki i przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zalewamy gorąca zalewą.

Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania.