Papryka marynowana

Papryka marynowana

Papryka marynowana (papryka konserwowa) sprawdza się idealnie jako dodatek do obiadu oraz kanapek, a także jako zimna zakąska podawana na imprezie. Przetwory z papryki czerwonej, zielonej i żółtej konserwuje się w słoikach z różnymi dodatkami: czosnkiem, cebulą, miodem. Popularna jest papryka marynowana na ostro z chilli i pieprzem bądź w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem marchwi, gorczycy, ziela angielskiego i liścia laurowego.

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Grzyby w marynacie to jedne z podstawowych przetworów, które muszą się znaleźć w domowej spiżarni. W zależności od naszych preferencji, mogą być przygotowane w zalewie solnej, octowej lub słodkiej. W każdej wersji smakują wyjątkowo i stanowią dobry dodatek do obiadu. Smakosze mogą przygotować także grzyby kiszone, które są bardziej wyraziste w smaku i mogą służyć za zakąskę. Marynata do grzybów nie jest trudna do zrobienia. Zazwyczaj wszystkie jej składniki gotuje się w rondlu a potem zalewa całością grzyby. Potem pozostaje już tylko zamknąć słoiki i odstawić do spiżarni.

Warzywa

Warzywa

Najbardziej popularnym składnikiem polskiej kuchni są ziemniaki. To warzywa bulwiaste z dużą zawartością skrobi. Marchewka, seler, buraki i rzodkiewka należą do warzyw korzeniowych, których jadalną częścią jest tylko korzeń. Rukolę, sałatę, szpinak czy cykorię można użyć do różnego rodzaju sałatek warzywnych, mięsnych i makaronowych. Do warzyw strączkowych zalicza się: bób, fasolę, ciecierzycę, groch oraz soczewicę. Warzywa można gotować, grillować, piec i smażyć. Są doskonałym dodatkiem do dań głównych, przekąsek, sałatek oraz zup.

Przetwory z kabaczka

Przetwory z kabaczka

Obok zimowych przetworów z ogórków, pomidorów czy cukinii mogą pojawić się słoiczki z przysmakami z kabaczka. Propozycją mogą być kabaczki z pomidorami, które przygotowuje się z dodatkiem oleju słonecznikowego. Przetworem, który znakomicie sprawdzi się w roli przystawki w trakcie zimowego obiadu są kiszone kabaczki.

Imbir marynowany

Imbir marynowany

Imbir marynowany to popularny dodatek do sushi. Oczyszcza on kubki smakowe przed kolejną porcją surowej ryby. Dzięki imbirowi smaki nie mieszają się. Marynowany imbir, różowy lub biały, można kupić w sklepie z orientalną żywnością lub zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy korzeń imbiru obrać i pokroić w cienkie paski. Następnie roślinę umieszcza się w słoiku i zalewa octem ryżowym z dodatkiem cukru i soli. Imbir marynowany można wykorzystać jako dodatek do zup, sałatek, mięs oraz ryb.

Patisony marynowane

Patisony marynowane

Patisony marynowane można podawać do obiadu zamiast surówki czy np. kiszonego ogórka. Są lekkostrawne, dietetyczne i mają delikatny smak. Dodatkowo zawierają witaminy z grupy C, B PP, wapń, karoten, magnez i żelazo. Aby zamarynować patisony, należy dokładnie je umyć, pokroić w kostkę, dodać cebuli, marchwi i wszystko włożyć do słoika. Można też wsypać do nich ulubione przyprawy, np. czosnek, ziele angielskie, gorczyce czy liść laurowy. Całość na koniec należy zalać zalewą i pasteryzować.

Pomidory marynowane

Pomidory marynowane

Pomidory marynowane to wyrazista i nietypowa przekąska. Sparzone pomidory mogą być konserwowane w słodkiej lub ostrej zalewie. Marynować można zarówno dojrzałe, czerwone pomidory, jak i zielone, suszone, a także koktajlowe. Pomidory można przygotować na sposób polski (z marchwią i cebulą) lub ukraiński (z koprem, chrzanem, czosnkiem i zieloną pietruszką). Stanowią idealną przystawkę do pieczonego mięsa, szczególnie kurczaka.

Znaleźliśmy 93 przepisów w kategorii Warzywa marynowane

Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Papryka marynowana

Papryka marynowana

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marynowana papryka

Marynowana papryka

kurka79 kurka79

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: