przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Cebulowe krążki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zamiast chipsów, nieco zdrowsza chrupiąca warzywna przekąska.

Cebulowe krążki

Składniki:

Cebulowe krążki

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 cebule ( w zależności od wielkości)
  • sól, pieprz do smaku
  • ewentualnie ulubione zioła.
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulowe krążki
Obrane cebule kroimy w krążki o grubości około pół centymetra. Posypujemy je odrobiną pieprzu i odstawiamy, zaś sami zabieramy się za przygotowania ciasta. Robimy je z mąki, jajka wody i proszku do pieczenia. Solimy, pieprzymy, ewentualnie dodajemy zioła. W wysokim garnku rozgrzewamy olej. Rozdzielamy krążki cebuli by otrzymać pojedyncze "pierścionki". Maczamy je w cieście. Nadmiarowi ciasta pozwalamy z cebuli ściec. Smażymy krążki na złoto na rozgrzanym oleju-z obu stron. Po wyjęciu z gara/patelni lekko osączyć je z tłuszczu, np na papierowym ręczniku. Zajadamy same , lub z dodatkiem sosów.