Sposób przygotowania:
Chałka
Przesiać mąkę do miski, pośrodku mąki zrobić zagłębienie. Rozpuścić drożdże w lekko podgrzanym mleku, dodać do mąki z 2 łyżkami cukru.Przykryć ściereczką,odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.Rozpuścić tłuszcz w rondelku,dodać jajka,sól oraz umyte i osączone rodzynki.Połączyć z zaczynem i dodać resztę cukru.Wszystkie składniki razem wyrobić ba jednolitą masę(ciasto musi odchodzić od ręki).Ponownie przykryć i odstawić na 20 minut.Posypanymi mąką rękami uformować z ciasta łodyżkę i 30 kulek.Zlepić wszystko w kiść winogron, układając je na nasmarowanej tłuszczem blaszce.Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.Roztrzepać żółtko z 2 łyżkami wody, posmarować chałkę.Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika.Piec 30 minut w temp. 200`C.Po około 20 minutach przykryć chałkę pergaminem, aby za bardzo nie ściemniała.