Sposób przygotowania:
Chałka drożdżowa
1.Drożdże wymieszać ze 100 ml letniego mleka.Mąkę połączyć z cukrem,i wsypać do miski. Zrobić wgłębienie, wlać mleko z drożdżami i wymieszać. Przykryć płócienną ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu)
2. Masło stopić i ostudzić. Do wcześniej przygotowanego zaczynu dodać masło, resztę mleka, cukier waniliowy oraz jajka i sól. Wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Odstawić na 30minut do wyrośnięcia.
3. Ciasto zagnieść, uformować wałek i podzielić na 6 części (dla wprawnych na 8). Każdą część uformować w wałek - najlepiej aby był w środku trochę grubszy, z wałków zapleść warkocze (z 3 lub 4 wałków)
4.Z ciasta wyjdą 2 chałki, które ułożyć należy na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i po 5 minutach zwiększyć temperaturę do 180 - 200 stopni. Piec około 30 min aż chałka się zarumieni
2. Masło stopić i ostudzić. Do wcześniej przygotowanego zaczynu dodać masło, resztę mleka, cukier waniliowy oraz jajka i sól. Wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Odstawić na 30minut do wyrośnięcia.
3. Ciasto zagnieść, uformować wałek i podzielić na 6 części (dla wprawnych na 8). Każdą część uformować w wałek - najlepiej aby był w środku trochę grubszy, z wałków zapleść warkocze (z 3 lub 4 wałków)
4.Z ciasta wyjdą 2 chałki, które ułożyć należy na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i po 5 minutach zwiększyć temperaturę do 180 - 200 stopni. Piec około 30 min aż chałka się zarumieni