SUPERPRZEPIS

Chałka - Murzynka

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Chałka - Murzynka Więcej zdjęć (6)

Córka wymarzyła sobie chałkę-murzynkę ;) Bez zaplatania, ale z blond czupryną! Tak powstała ta chałeczka, z dodatkiem karobu i jasną kruszonką.

Składniki:

Chałka - Murzynka

 

Sposób przygotowania:

Chałka - Murzynka
Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże i wymieszać aż się rozpuszczą. Dodać roztopione masło i roztrzepane jajko. Wsypać karob, wymieszać.

Na koniec dodać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie zrobić kruszonkę: zimne masło, cukier i mąkę wrzucić do rozdrabniacza (lub posiekać nożem). Wstawić do lodówki.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko zagnieść, uformować podłużny wałek (można podzielić na 3 i zapleść warkocz), przełożyć do długiej keksówki, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.

Wystudzić na kratce.   
Chałka - Murzynka
drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, dodać karob
Chałka - Murzynka
dodać roztopione masło, jajko i mąkę z solą
Chałka - Murzynka
kruszonka: mąkę, cukier i masło posiekać razem
Chałka - Murzynka
wyrośnięte ciasto wyrobić i uformować na stolnicy
Chałka - Murzynka
wyrośnietą w formie chałkę posmarować jajkiem i posypać kruszonką