Sposób przygotowania:
Chałka - Murzynka
Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże i wymieszać aż się rozpuszczą. Dodać roztopione masło i roztrzepane jajko. Wsypać karob, wymieszać.
Na koniec dodać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie zrobić kruszonkę: zimne masło, cukier i mąkę wrzucić do rozdrabniacza (lub posiekać nożem). Wstawić do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko zagnieść, uformować podłużny wałek (można podzielić na 3 i zapleść warkocz), przełożyć do długiej keksówki, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.
Wystudzić na kratce.
Na koniec dodać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie zrobić kruszonkę: zimne masło, cukier i mąkę wrzucić do rozdrabniacza (lub posiekać nożem). Wstawić do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko zagnieść, uformować podłużny wałek (można podzielić na 3 i zapleść warkocz), przełożyć do długiej keksówki, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.
Wystudzić na kratce.