Sposób przygotowania:
Chałka makowa
Drożdże rozrabiamy z połową porcji 100ml ciepłego mleka. Do duzej miski wsypujemy mąkę pszenną ,dodajemy szczyptę soli,wbijamy jajka,wsypujemy cukry,wlewamy rozczyn z drożdzy lekko mieszamy całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośniecia na 15 minut.
Masło roztapiamy i letnie wlewamy do podrośnietego zaczynu i wszystko razem wyrabiamy ręką na gładkie ciasto które będzie odstawało od ręki.Ponownie przykrywamy ścierczką i zostawiamy na 40 minut aż podwoi objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie znów ponownie zagnieść ,podzielić na 6 porcji z każdej ufromować wałek takiej samej długości.Układamy po 3 wałki obok siebie i zaplatamy warkocz.
Blaszkę wykładamy papierem i układamy chałki,odstawiamy na 15 minut aby lekko podrosły po tym czasie smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy suchym makiem. wstawiamy do piekrnika i pieczemy około 30-35 minut w tem 180*c.
Po upieczeniu wyjąć z blaszki i ostudzić na kratce kuchennej.
Masło roztapiamy i letnie wlewamy do podrośnietego zaczynu i wszystko razem wyrabiamy ręką na gładkie ciasto które będzie odstawało od ręki.Ponownie przykrywamy ścierczką i zostawiamy na 40 minut aż podwoi objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie znów ponownie zagnieść ,podzielić na 6 porcji z każdej ufromować wałek takiej samej długości.Układamy po 3 wałki obok siebie i zaplatamy warkocz.
Blaszkę wykładamy papierem i układamy chałki,odstawiamy na 15 minut aby lekko podrosły po tym czasie smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy suchym makiem. wstawiamy do piekrnika i pieczemy około 30-35 minut w tem 180*c.
Po upieczeniu wyjąć z blaszki i ostudzić na kratce kuchennej.