2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1486]

Chałka makowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Najlepsza na śniadanie z masełkiem z kubkiem kawy lub kakao...

Chałka makowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chałka makowa

 

Sposób przygotowania:

Chałka makowa
Drożdże rozrabiamy z połową porcji 100ml ciepłego mleka. Do duzej miski wsypujemy mąkę pszenną ,dodajemy szczyptę soli,wbijamy jajka,wsypujemy cukry,wlewamy rozczyn z drożdzy lekko mieszamy całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośniecia na 15 minut.



Masło roztapiamy i letnie wlewamy do podrośnietego zaczynu i wszystko razem wyrabiamy ręką na gładkie ciasto które będzie odstawało od ręki.Ponownie przykrywamy ścierczką i zostawiamy na 40 minut aż podwoi objętość.



Kiedy ciasto wyrośnie znów ponownie zagnieść ,podzielić na 6 porcji z każdej ufromować wałek takiej samej długości.Układamy po 3 wałki obok siebie i zaplatamy warkocz.



Blaszkę wykładamy papierem i układamy chałki,odstawiamy na 15 minut aby lekko podrosły po tym czasie smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy suchym makiem. wstawiamy do piekrnika i pieczemy około 30-35 minut w tem 180*c.



Po upieczeniu wyjąć z blaszki i ostudzić na kratce kuchennej.
Chałka makowa
z maki jaj i drożdży wyrabiamy ciasto na chałkę
Chałka makowa
wyrobione ciasto kładziemy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
Chałka makowa
następnie z ciasta zaplatamy warkocz...........
Chałka makowa
przekładamy chałkę do formy smarujemy żółtkiem obsypujemy makiem i pieczemy

Tagi:

mak