Sposób przygotowania:
Chałka wg Koper
Rozkruszone drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru i zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na kwadrans. Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, resztę cukru. Do oddzielnej miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy je za pomocą widelca i przelewamy je do reszty składników (zostawiając troszkę w miseczce do posmarowania chałek przed pieczeniem). Do miski ze wszystkimi składnikami dolewamy też rozpuszczone i ostudzone masło i ½ szklanki letniej wody. Wyrabiamy ciasto dłońmi, stopniowo dolewając wodę (nie musimy dodać całości, dajemy tyle, żeby składniki się połączyły). Jak ciasto jest już gładkie i jednolite, to formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej z nich formujemy 4 wałki, które bardzo delikatnie oprószamy mąką. Łączymy końce 4 wałków i zaczynamy splatać z nich warkocz (zewnętrzny prawy wałek przekładamy przez 2 sąsiednie, zewnętrzny lewy wałek przekładamy przez 2 sąsiednie itd.). Końce wałeczków z drugiej strony chałki łączymy ze sobą i chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Analogicznie robimy drugą chałkę z drugiej połowy ciasta. Obie chałki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
zbysiowa
msewka
Koper