gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Łaciata maślana chałka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Łaciata chałka maślana. Jest miękka, idealnie słodka, zachwycająca. ;) Idealna na podwieczorek do szklanki mleka.

Łaciata maślana chałka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łaciata maślana chałka

ciasto

Dodatkowo

  • 3 łyżki kakao,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3-4 łyżki ciepłego mleka,

Sposób przygotowania:

Łaciata maślana chałka
Z drożdży, mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy na ok 5 minut.

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy rozczyn, zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Dzielimy na 2 części ( 1/3 i 2/3). Kakao, cukier i mleko mieszamy ze sobą.

Do większej części dodajemy papkę z kakao i zagniatamy. Obie części odkładamy na 40 minut. Po tym czasie jasne i ciemne ciasto, dzielimy po 5 części.

Ciemne zwijamy w rulon dł blaszki, jasne wałkujemy na dł ciemnego. Ciemne ciasto kładziemy na jasne i zwijamy w rulony.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy rulony. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.) smacznego ;) 
Łaciata maślana chałka
Sporządzamy ciasto i dzielimy na części.
Łaciata maślana chałka
wykładamy na blaszkę i pieczemy ok 50 minut.