Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Chałka z kolorową cebulą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Chałka w wersji na słono, ale ze słodkimi akcentami w cebuli. Wspaniale smakowała jako dodatek do jajecznicy.

Chałka z kolorową cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chałka z kolorową cebulą

 

Sposób przygotowania:

Chałka z kolorową cebulą
Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i ciepłym, ale niegorącym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10min. Po tym czasie dodać resztę składników na ciasto, rozpuszczając masło, a jajko roztrzepując widelcem (pozostawić trochę do posmarowania). Zagnieść gładkie ciasto. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.CZERWONA CEBULA: Cebulę pokroić w piórka i na odrobinie masła chwilę podsmażyć. Dodać cukier wino i ocet balsamiczny. Dusić, aż cebula zmięknie i większość płynów odparuje. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu. ŻÓŁTA CEBULA: Wodę (ok 1 litra) z dodatkiem cukru i kurkumy zagotować. Wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Gotować 3minuty. Odcedzić na sitku i przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do miseczki i przyprawić. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 15x20cm. Pociąć wzdłuż na 4 równe paski. Na środek każdego kłaść cebulę i zlepiać ciasto. Uważając, aby łączone brzegi były suche. Farszu cebulowego trochę zostanie. Dwa wałki powinny zawierać czerwoną cebulę, a dwa żółtą. Złączyć końce i przekładać między sobą jak w tradycyjnej chałce. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować odłożonym jajkiem i posypać suchym makiem. Piec przez 30min w 180*C. Smacznego!
Chałka z kolorową cebulą
Cebulę czerwoną podsmażyć i dodać resztę składników.
Chałka z kolorową cebulą
Żółtą cebulę przyprawić sokiem z cytryny i odrobiną soli.
Chałka z kolorową cebulą
Nakładać cebulę na paski ciasta i zlepiać.
Chałka z kolorową cebulą
Wałeczki przekładać naprzemiennie formując chałkę.