jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Chałwowe crumble ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

To pyszny, ciepły deser na chłodne jesienne dni. Pyszne połączenie lekko kwaskowatego smaku śliwek z chrupiącą, słodką kruszonką.

Chałwowe crumble ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chałwowe crumble ze śliwką

 

 

Sposób przygotowania:

Chałwowe crumble ze śliwką
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Opłukane śliwki przekrawamy na połowę i wyjmujemy pestki. Gotowe układamy na dnie naczynia. Na wierzchu układamy obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Całość przykrywamy kruszonką. Dociskamy i zapiekamy około 30-40 minut. Gotowe porcjujemy i zajadamy. Kruszonka: Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej masło, Cukier oraz chałwę. Tak przygotowane składniki rozkruszamy w palcach.
Chałwowe crumble ze śliwką
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy śliwki
Chałwowe crumble ze śliwką
brzoskwinie obieramy, suwamy pestki i kroimy w kostkę. Wykładamy na sliwki
Chałwowe crumble ze śliwką
Składniki potrzebne na kruszonkę umieszczamy w misce
Chałwowe crumble ze śliwką
Przygotowana kruszonkę wykładamy na owoce. Pieczemy

Tagi:

śliwki