slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Chałwowe gofry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne gofry. Ciasto przygotowałam z dodatkiem chałwy waniliowej. Gofry wyszły smakowite i lekko chrupiące.

Chałwowe gofry

Składniki:

Chałwowe gofry

 

  • 50 g chałwy waniliowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Sposób przygotowania:

Chałwowe gofry
Chałwę przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Do rozgniecionej chałwy dodajemy jajko i razem mieszamy. Następnie dodajemy jogurt i olej, mieszamy. Do mokrych składników dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i mąkę-mieszamy dokładnie.

Rozgrzewamy gofrownicę i nakładamy porcje ciasta. Pieczemy gofry na złoty kolor.