lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Jadalne doniczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jadalne doniczki to już od dłuższego czasu hit Internetu więc musiały zagościć i u mnie. Świetny deser.

Jadalne doniczki  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jadalne doniczki

 

  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka.
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • borowki amerykańskie ( u mnie jagody kamczackie)
  • Ciastka oreo
  • Świeża mięta
  • papierowe kubki

Sposób przygotowania:

Jadalne doniczki
Czekoladę mleczna i gorzka łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Masa czekoladowa smarujemy papierowe kubki, tak by nie było prześwitów.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby czekolada zastygła.

Kubeczki nacinamy nożyczkami około 3 cm od góry i powoli odrywamy paski kubka papierowego.

Śmietanę ubijamy z 1 łyżka cukru pudru. Następnie łączymy ją z mascarpone.

Masę nakładamy do doniczek. Wkładamy borówki.

Następnie posypujemy pokruszonym ciastkami oreo (bez masy że środka).

Dekorujemy listkami mięty.
Jadalne donczki
Do środka dałam zamiast borówek, jagodę kamczacka.
Jadalne donczki
Do środka doniczek dajemy masę śmietanowa i owoce

Tagi:

deser