SUPERPRZEPIS

Chapati- indyjski chlebek

  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Chapati- indyjski chlebek Więcej zdjęć (4)

Chapati- indyjski chlebek znakomicie nadaje się jako dodatek do sałatek, czy orientalnych potraw, szczególnie tych z dużą ilością sosu.

Składniki:

Chapati- indyjski chlebek

 

 

Sposób przygotowania:

Chapati- indyjski chlebek
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i wodę i przez 5 minut zagniatamy twarde ciasto. Dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy kulkę i wałkujemy wałkiem na okrągłe placuszki (bez podsypywania mąką). Każdy z placuszków smażymy na gorącej, suchej patelni. Smażymy z obu stron, aż placuszki ładnie się zarumienią. Jeszcze ciepłe smarujemy, za pomocą silikonowego pędzelka, roztopionym masłem.
Chapati- indyjski chlebek
Zagniecione ciasto jest bardzo twarde. Dzielimy na porcje i wałkujemy
Chapati- indyjski chlebek
Smażymy z obu stron po parę chwil, aż ładnie się zarumienią
Chapati- indyjski chlebek
Chlebki są fajnym dodatkiem do wielu potraw, np sałatek