Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Pierś kurczaka w mleczku kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Popularne danie z kuchni indyjskiej. Pierś z kurczaka w zielonej paście curry z mleczkiem kokosowym.

Pierś kurczaka w mleczku kokosowym

Składniki:

Pierś kurczaka w mleczku kokosowym

 

  • 50 dag piersi kurczaka
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka zielonej pasy curry
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka w mleczku kokosowym
Pierś kurczaka opłukać i osuszyć. Pokroić w grubszą kostkę. Podsmażyć na tłuszczu i przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek pokroić bardzo drobno lub wycisnąć.

Podsmażyć cebulę i czosnek i dodać do mięsa. Razem chwilę poddusić. Trawę cytrynową drobną pokroić i dodać do kurczaka.

Dodać mleczko kokosowe, pastę curry i przyprawy, dusić do miękkości. 

Tagi:

kurczak curry