Indyjskie jedzenie jest przyprawiane na ostro. W południowej części Indii popularne są potrawy wegetariańskie, a w północnej mięsne. Najczęściej stosowane przyprawy Indii to: imbir, kurkuma, chili, czosnek oraz czarnuszka. Do opiekania mięs, warzyw i owoców morza służy piec tandoor, zrobiony z gliny i opalany węglem drzewnym. W piecu przygotowuje się także tradycyjne indyjskie jedzenie – placek naan. Jest to bardzo cienki chleb zrobiony z drożdży, mąki, czosnku i masła.

Kuchnia zachodnich Indii to przede wszystkim kuchnia bombajska. Najbardziej znanymi potrawami tego regionu jest kaczka po bombajsku oraz chałwa wyrabiana przez tamtejszych mieszkańców.

Na zachodzie Indii ze względu na islam unika się spożywania mięsa wieprzowego, dania są też zdecydowanie łagodniejsze. Najczęściej podawaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), baranina lub mięso z kurczaka duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami.

Do większości potraw podaje się gotowaną soczewicę, a do sosu często wykorzystuje się mleczko kokosowe. Wschodnią część Indii charakteryzuje ryż, soczewica i ryby. Czołową potrawą są pieczone placki i maćchli dźhol- kari z ryby.  W skutek religijnego zakazu spożywania wołowiny na zachodzie Indii rozwinęła się kuchnia wegetariańska, a posiłki są dużo ostrzejsze niż w innych regionach.

Śniadaniowym przysmakiem jest dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placki z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar (mieszanka ostrych przypraw smażona z czarną fasolą lub soczewicą) oraz ostra zupa z soczewicy.

Piekące dania popija się jogurtem z ryżem, aby zneutralizować ostrość przypraw. Desery przyrządzane są przede wszystkim z mleka. Herbatę gotuje się z mlekiem i cukrem. Taki napój jest bardzo mocny i słodki. Każdy kto wybierze się w tę piękną część świata, nie może nie spróbować cudownej kuchni indyjskiej!

Zdjęcie: Fotolia

Kurczak po indyjsku

Kurczak po indyjsku

Kurczak po indyjsku przygotowywany jest chętnie z powodu stosowania w nim wielu aromatycznych i kolorowych przypraw. Oczywiście jest wiele odmian tej potrawy, w zależności od regionu, z którego pochodzi. Możemy przygotować kurczaka tikka masala, garam masala, tandoori lub po hindusku. Te orientalne dania na pewno ubarwią nasze codzienne menu.

Tempeh

Tempeh

Tempeh to bogaty w białko i błonnik zamiennik mięsa pochodzący z kuchni indonezyjskiej. Robi się go ze sfermentowanych ziaren soi, a nie mleka sojowego tak jak tofu, z którym tempeh często jest mylony. Sprawdza się zwłaszcza w diecie wegańskiej i bezglutenowej, ale zalecany jest też osobom na diecie niskokalorycznej. Ma łagodny, lekko orzechowy smak i nadaje się do wszelkiego rodzaju obróbki termicznej – smażenia, grillowania, duszenia, pieczenia. Łatwo go przyrządzić, bo szybko staje się kruchy.

Sambal

Sambal

Sambal to indonezyjski ostry sos, który przygotowuje się na bazie papryczek chilli. Istnieje kilkanaście odmian sambalu, m.in. sambal belacan, sambal trassi, sambal mangga czy sambal bajak. Popularny jest sambal oelek, który robi się z ostrych, czerwonych papryczek chilli z dodatkiem soli i limonki. Sosy są bardzo pikantne, jednak w połączeniu z różnymi potrawami, uzyskują wyrazisty smak. Sambalu używa się do kurczaka lub ryżu, ale pastą można posmarować również chleb.

Satay

Satay

Satay to nazwa indonezyjskiej potrawy składającej się z kawałków mięsa (kurczaka, jagnięciny, wołowiny, ryby) nadzianych na bambusowe patyczki, a następnie grillowanych. Szaszłyki są podawane z ostrymi sosami sambal. Satay to również nazwa sosu z orzeszków ziemnych, którego dodaje się do kurczaka. Można również zrobić marynatę z dodatkiem przypraw (kurkumy, kolendry, sosu sojowego, kminu i trawy i cytrynowej), w której moczy się szaszłyki, a następnie grilluje.

Kuchnia wietnamska

Kuchnia wietnamska

Najpopularniejszą potrawą kuchni wietnamskiej są sajgonki, inaczej nem. Są to placki z jadalnego papieru ryżowego, którymi owija się farsz zrobiony z mięsa, owoców morza lub warzyw. W Wietnamie z mięs je się głównie drób i wieprzowinę. Tradycyjny kurczak po wietnamsku jest smażony w woku z cukrem i sosem sojowym. Danie doprawia się ostrą papryką, solą oraz pieprzem i podaje z ryżem oraz surówką z kapusty. Popularną potrawą kuchni wietnamskiej jest zupa pho gotowana na wołowinie. Główne składniki zupy to: sos rybny, fasola mung, makaron ryżowy i papryczka chili.

Kuchnia tajska

Kuchnia tajska

Dania kuchni tajskiej przygotowywane są z różnych rodzajów ryżu, np. jaśminowego, inaczej khao hawm mali. Tajskie jedzenie jest pikantne. Najczęściej wykorzystywane przyprawy w tajskiej kuchni to chili, curry oraz czosnek. Specjałem kulinarnym w Tajlandii są słodko-kwaśne zupy, np. zupa krewetkowa lub z kurczakiem i mlekiem kokosowym. Ulubione mięsa Tajlandczyków to wieprzowina, ryby oraz owoce morza, które przygotowują np. z grzybami mung lub serem tofu.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia indyjska

Znaleźliśmy 236 przepisów w kategorii Kuchnia indyjska

Kurczak tandoori

Kurczak tandoori

anemon anemon

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jaglankowe curry

Jaglankowe curry

domagi domagi
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta tikka masala

Pasta tikka masala

Noruas Noruas

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: