Sposób przygotowania:
Chili con carne
Mieso mielone i pokrojona w kostke duza cebule przelozyc na patelnie i smazyc do czasu az mieso zbrazowieje, na niewielkiej ilosci oliwy z oliwek. Gdy mieso ma juz ciemnobrazowy kolor dodac 2 zmiazdzone zabki czosnku. Wymieszac. Nastepnie dodac puszke pomidorow oraz drobno posiekana papryke i dusic pod przykryciem na srednim ogniu. Podlac bulionem i przykryc pokrywka, by mieso ladnie sie dusilo. Dodac mielone chili, wymieszac. Gdy mieso jest dosc miekkie dodac czerwona fasole, oplukana wczesniej na sicie pod biezaca woda oraz kukurydze z puszki. Wszystko dokladnie wymieszac i dusic jeszcze przez ok. 10 minut. Dodac swiezych lub suszonych ziol. Ja korzystam z oregano i majeranku oraz pietruszki, opcjonalnie szczypiorku. Podawac z ugotowanym na sypko ryzem lub kuskusem, posypanym swiezym szczypiorkiem.
kinga
misia53