wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Chili con carne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Coś dla amatorów pikantnych potraw, którzy nie obawiają się ognistego smaku;). Polecam...

Chili con carne

Składniki:

Chili con carne

 

  • 50 dkg wołowego mięsa mielonego;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 duża cebula;;
  • 1 papryka zielona;
  • puszka pomidorów;
  • 2 szklanki bulionu;
  • puszka czerwonej fasoli;
  • puszka kukurydzy;
  • mielone chili;
  • szczypta soli;
  • świeże lub suszone zioła;
  • ryz ugotowany na sypko, kuskus (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Chili con carne
Mieso mielone i pokrojona w kostke duza cebule przelozyc na patelnie i smazyc do czasu az mieso zbrazowieje, na niewielkiej ilosci oliwy z oliwek. Gdy mieso ma juz ciemnobrazowy kolor dodac 2 zmiazdzone zabki czosnku. Wymieszac. Nastepnie dodac puszke pomidorow oraz drobno posiekana papryke i dusic pod przykryciem na srednim ogniu. Podlac bulionem i przykryc pokrywka, by mieso ladnie sie dusilo. Dodac mielone chili, wymieszac. Gdy mieso jest dosc miekkie dodac czerwona fasole, oplukana wczesniej na sicie pod biezaca woda oraz kukurydze z puszki. Wszystko dokladnie wymieszac i dusic jeszcze przez ok. 10 minut. Dodac swiezych lub suszonych ziol. Ja korzystam z oregano i majeranku oraz pietruszki, opcjonalnie szczypiorku. Podawac z ugotowanym na sypko ryzem lub kuskusem, posypanym swiezym szczypiorkiem.