pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Chili kiszki ziemniaczane z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

ponownie moja ulubiona kiszka ziemniaczana, tym razem na ziemniaczkach z dodatkiem ostrego chili i aromatycznego kminku

Chili kiszki ziemniaczane z kminkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chili kiszki ziemniaczane z kminkiem

 

Sposób przygotowania:

Chili kiszki ziemniaczane z kminkiem
Ziemniaki trzemy jak na placki. Odlewamy parę łyżek krochmalu i dodajemy mąkę. Doprawiamy kminkiem oraz papryką ostrą i mieszamy. Jelita grube (użyłem 3 jelit długości ok. 20 cm) napełniamy masą ziemniaczaną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia gdy kiszka napęcznieje nakłuwamy ją widelcem. Po godzinie kiszkę przewracamy na drugą stronę, aby przypiekła się też od spodu. Podałem z marynowanymi grzybkami. Smacznego.
Chili kiszki ziemniaczane z kminkiem
Ziemniaki ścieramy na tarce i przyprawiamy
Chili kiszki ziemniaczane z kminkiem
Kiszkę dokładnie płuczemy i lekko osuszamy
Chili kiszki ziemniaczane z kminkiem
W kiszki nakładamy nadzienie ziemniaczane zaszywając końce kiszki
Chili kiszki ziemniaczane z kminkiem
Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze około 180 stopni

Tagi:

ziemniaki