Na Białorusi jada się podobnie jak w Polsce ‒ dania sycące, proste do przygotowania i niezbyt kosztowne. Wiele z potraw charakterystycznych dla kuchni naszych wschodnich sąsiadów znaleźlibyśmy także u siebie, zwłaszcza na przygranicznym Podlasiu. Istnieją na przykład białoruskie wersje
pierogów i placków ziemniaczanych, kapuśniaku, barszczu i żuru.
Cechy kuchni białoruskiej
Charakterystyczną cechą kuchni białoruskiej jest eklektyzm ‒ wiele przepisów popularnych na dzisiejszym terytorium Białorusi przed wiekami dotarło tam za pośrednictwem Tatarów, Żydów, Rusinów i Polaków. Najpopularniejsze produkty kulinarne ‒ ziemniaki, słonina, mleko, śmietana, mąka, kasza, grzyby i owoce leśne ‒ wspólne są wszystkim krajom słowiańskim, narodowe kuchnie różnicuje jednak technika przygotowania potraw.
Dania białoruskie są zawiesiste, suto zaprawiane mąką lub śmietaną i gotowane aż do zupełnej miękkości. Dominuje
metoda jednogarnkowa ‒ różne składniki łączy się w dużym naczyniu, które następnie trafia do pieca lub piekarnika. Pieczenie jest najczęstszą formą obróbki termicznej, na drugim miejscu znajduje się duszenie, potem suszenie, smażenie zaś ‒ na samym końcu.
Maczanka z blinami i inne przysmaki białoruskie
Kuchni białoruskiej nie byłoby bez kartofli, tak jak kuchni polskiej bez chleba.
Białorusini potrafią przygotować z ziemniaków wszystko, nawet kiełbasę! W kiszkę wieprzową ‒ taką, jak do wędzenia ‒ upycha się papkę ze zgniecionych kartofli, jajka i boczku podsmażonego z cebulą. W ten sposób powstaje słynna kiszka ziemniaczana. Równie popularna wersja tego przysmaku to zapiekana w glinianym naczyniu
babka kartoflana, która po wyjęciu z piekarnika na wierzchu ma chrupiącą skórkę, a w środku rozpływające się w ustach nadzienie. Do dań ziemniaczanych pasuje tradycyjna
białoruska maczanka (inaczej
czebureki), czyli gęsty mięsny sos z kwaśną śmietaną i cebulką. Jak wskazuje jego nazwa ‒ jest wprost stworzony do moczenia w nim zakrasów, czyli dodatków, np. w postaci
blinów (drożdżowych naleśników z mąki gryczanej). Głównym daniem mięsnym są
gołąbki. Bardzo popularne na Białorusi są też: wieloskładnikowe sałatki warzywne z majonezem,
kołduny (małe pierożki podobne do naszych uszek), kułaga (deser z borówek lub malin o konsystencji kisielu) oraz draniki (placki ziemniaczane bez mąki). Do popicia zaś serwuje się kwas chlebowy i kwaśne mleko. Dotyczy to oczywiście kuchni tradycyjnej, bo współcześni Białorusini na co dzień ‒ tak jak wszyscy Europejczycy ‒ piją przede wszystkim kawę i herbatę.
Zdjęcie: Fotolia