Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Chinese rice cookies

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne chińskie ciasteczka na bazie kleiku ryżowego

Chinese rice cookies Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chinese rice cookies

 

  • kleik ryżowy bezsmakowy - ok. 10dag
  • jajka - 2 małe
  • miękkie masło - 125g
  • cukier - 1/4 szklanki
  • cukier waniliowy - szczypta
  • wiórki kokosowe - 2 czubate łyżki
  • polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Chinese rice cookies
Wszystkie podane składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na na blasze ( najlpiej wyłożonej papierem do pieczenia ) jedna obok drugiej zachowując odstępy. Ciasteczka nam urosną! W każdym ciastku robimy niewielkie wgłębienie ( na polewę lub np. dżem ). Pieczemy w temperaturze 180ºC aż do uzyskania złotego koloru ( ja piekłam 15 minut z termoobiegiem ). Po wyciągnięciu dołeczki napełniamy polewą lub ulubionym dżemem! Polecam! Są naprawdę pyszne i znikają w błyskawicznym tempie!
Chinese rice cookies
Delikatne , chrupiące , z ciągnącym środkiem