misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Chińska „długa zupa”

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

polecam zupę z kapustą pekińską i i mbirem.....

Chińska „długa zupa”

Składniki:

Chińska „długa zupa”

 

  • 2 pęczki cebulki dymki (8 cebulek)
  • mała główka kapusty pekińskiej (ok. 20 dag)
  • 30 dag chudej wieprzowiny (od szynki)
  • 12 dag cienkiego chińskiego makaronu jajecznego
  • 6-7 szklanek bulionu z kurczaka (może być z kostki)
  • 1,5 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru

 

Sposób przygotowania:

Chińska „długa zupa”
Umyte i osuszone mięso pokroić w cieniutkie paseczki, kapustę poszatkować, dymkę pokroić na niewielkie kawałki. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić wieprzowinę i smażyć, aż mięso zbrązowieje. Wtedy dodać kapustę, sos sojowy i imbir, wymieszać, wlać gorący bulion. Zupę gotować na małym ogniu około 10 min, następnie dołożyć makaron i pokrojona dymkę, gotować, póki makaron nie będzie miękki (2-4 min).