Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Chiński półmisek misz masz na brązowym ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chiński półmisek misz masz na brązowym ryżu to danie, które u nas znika błyskawicznie. Szybkie i smaczne. Idealne na obiad jak i kolację.

Chiński półmisek misz masz na brązowym ryżu Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chiński półmisek misz masz na brązowym ryżu

 

  • 300-400 g brązowego ryżu
  • 1 cebula
  • 400 g mieszanki warzyw chińskich
  • 1/2 szt jasnej części pora
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • sos sojowy
  • przyprawa do potraw chińskich
  • sól, pieprz do smaku
  • olej

Sposób przygotowania:

Chiński półmisek misz masz na brązowym ryżu
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pora kroimy w plasterki. W woku przesmażamy cebulę z porem podlewając sosem sojowym, dodajemy warzywa chińskie i podduszamy 5 minut.

W tym czasie na drugiej patelni przesmażamy mięso mielone. Dodajemy do warzyw wraz z passatą pomidorową, mieszamy, dodając przyprawę do dań chińskich oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość dusimy około 5 minut.

Brązowy ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Nakładamy na półmiski, na wierzch nakładamy chińskie misz masz, dekorujemy szczypiorkiem.
Chiński półmisek misz masz na brązowym ryżu
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pora kroimy w plasterki. W woku przesmażamy cebulę z porem podlewając sosem sojowym.
Chiński półmisek misz masz na brązowym ryżu
Dodajemy warzywa chińskie i podduszamy 5 minut
Chiński półmisek misz masz na brązowym ryżu
W tym czasie na drugiej patelni przesmażamy mięso mielone. Dodajemy do warzyw
Chiński półmisek misz masz na brązowym ryżu
Dodajemy passatą pomidorową, mieszamy, dodając przyprawę do dań chińskich oraz świeżo mielonym pieprzem.
Chiński półmisek misz masz na brązowym ryżu
Całość dusimy około 5 minut do zgęstnienia.