Sposób przygotowania:
Gulasz z dzika Eliprzygotowanie mięsa
Mięso dzika opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w większą kostkę.
przygotowanie cebuli i czosnku
Cebule obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki. Czosnek obrać z łupinek i pokroić w plasterki.
przygotowanie marchewki
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plastry.
przygotowanie przypraw
Przygotować liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i jałowiec.
przygotowanie marynaty
Wino wlać do garnka, dodać cebulę, czosnek, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i zagotować. Marynatę ostudzić, zalać mięso i włożyć do lodówki na 12 godzin.
przygotowanie gulaszu
Mięso wyjąć z zalewy. Marynatę zachować.
przygotowanie pieczarek
Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać pieczarki, cebulę, oprószyć pieprzem i przesmażyć.
przygotowanie gulaszu cd
Na patelni w której smażyły się pieczarki rozgrzać resztę oleju i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
przygotowanie gulaszu cd
Do obsmażonego mięsa dodać marynatę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić mięso aż będzie miękkie, co jakiś czas podlewać. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do gulaszu i zagotować.
podanie
Gulasz podałam z kaszą i buraczkami. Smacznego!
gusia1000