eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Gulasz z dzika Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gulasz z marnowanego w czerwonym winie mięsa z dzika, z dodatkiem marchewki, cebuli, czosnku i przypraw.

Gulasz z dzika Eli

Składniki:

Gulasz z dzika Eli

mięso

  • 40 dkg mięsa z dzika

marynata

dodatki

Sposób przygotowania:

Gulasz z dzika Eli

przygotowanie mięsa

Gulasz z dzika Eli
Opłukane i osuszone mięso pokroić w kostkę.

Mięso dzika opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w większą kostkę.

przygotowanie cebuli i czosnku

Gulasz z dzika Eli
Obraną cebulę pokroić w ćwierć krążki, obrany czosnek w plasterki.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki. Czosnek obrać z łupinek i pokroić w plasterki.

przygotowanie marchewki

Gulasz z dzika Eli
Obraną i umytą marchewkę pokroić w plastry.

Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plastry.

przygotowanie przypraw

Gulasz z dzika Eli
Przygotować wszystkie przyprawy do marynaty.

Przygotować liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i jałowiec.

przygotowanie marynaty

Gulasz z dzika Eli
Do wina dodać cebulę, czosnek, przyprawy i zagotować.

Wino wlać do garnka, dodać cebulę, czosnek, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i zagotować. Marynatę ostudzić, zalać mięso i włożyć do lodówki na 12 godzin.

przygotowanie gulaszu

Gulasz z dzika Eli
Mięso wyjąć z marynaty.

Mięso wyjąć z zalewy. Marynatę zachować.

przygotowanie pieczarek

Gulasz z dzika Eli
Obrane i pokrojone pieczarki i cebulę przesmażyć.

Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać pieczarki, cebulę, oprószyć pieprzem i przesmażyć.

przygotowanie gulaszu cd

Gulasz z dzika Eli
Mięso obsmażyć na gorącym oleju.

Na patelni w której smażyły się pieczarki rozgrzać resztę oleju i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.

przygotowanie gulaszu cd

Gulasz z dzika Eli
Mięso duśić razem z marynatą aż będzie miękkie.

Do obsmażonego mięsa dodać marynatę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić mięso aż będzie miękkie, co jakiś czas podlewać. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do gulaszu i zagotować.

podanie

Gulasz z dzika Eli
Podałam gulasz z kaszą i buraczkami.

Gulasz podałam z kaszą i buraczkami. Smacznego!