Sposób przygotowania:
Ryż z warzywami i mięsem
Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Szklimy w rondelku na rozgrzanym smalcu.
Mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą do mięsa, kminkiem, czosnkiem. Mięso lekko podsmażamy na patelni ciągle mieszając na oleju.
W średnim garnku gotujemy 2 szkl. wody. Do gotującej się wody dodajemy zeszkloną cebulkę, mieszankę warzywną, podsmażone mięso. Zagotowujemy, dodajemy odrobinę maggi w płynie do smaku, troszkę pieprzu ziołowego, wsypujemy ryż. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 5 min. na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem. Następnie mieszamy, wyłączamy palnik.
Pozostawiamy garnek przykryty szczelnie pokrywką do czasu, aż ryż dojdzie i będzie miękki.
Gorący ryż z warzywami podajemy na talerzu z dodatkiem np. keczupu domowej roboty lub sosu pieczarkowego.
Mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą do mięsa, kminkiem, czosnkiem. Mięso lekko podsmażamy na patelni ciągle mieszając na oleju.
W średnim garnku gotujemy 2 szkl. wody. Do gotującej się wody dodajemy zeszkloną cebulkę, mieszankę warzywną, podsmażone mięso. Zagotowujemy, dodajemy odrobinę maggi w płynie do smaku, troszkę pieprzu ziołowego, wsypujemy ryż. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 5 min. na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem. Następnie mieszamy, wyłączamy palnik.
Pozostawiamy garnek przykryty szczelnie pokrywką do czasu, aż ryż dojdzie i będzie miękki.
Gorący ryż z warzywami podajemy na talerzu z dodatkiem np. keczupu domowej roboty lub sosu pieczarkowego.