Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 514]

Ryż z warzywami i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo lekkie,szybkie danie które jest również bardzo smaczne. Połączenie ryżu,mieszanki warzyw i mielonego mięsa stanowi pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny.

Ryż z warzywami i mięsem

Składniki:

Ryż z warzywami i mięsem

 

  • 1 szkl. ryżu
  • 2 szkl. wody
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 20 dag mieszanki warzywnej mrożonej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, maggi w płynie, przyprawa do mięsa, kminek do smaku
  • dodatkowo:
  • keczup domowej roboty lub sos pieczarkowy gotowy do polania ryżu

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami i mięsem
Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Szklimy w rondelku na rozgrzanym smalcu.

Mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą do mięsa, kminkiem, czosnkiem. Mięso lekko podsmażamy na patelni ciągle mieszając na oleju.

W średnim garnku gotujemy 2 szkl. wody. Do gotującej się wody dodajemy zeszkloną cebulkę, mieszankę warzywną, podsmażone mięso. Zagotowujemy, dodajemy odrobinę maggi w płynie do smaku, troszkę pieprzu ziołowego, wsypujemy ryż. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 5 min. na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem. Następnie mieszamy, wyłączamy palnik.

Pozostawiamy garnek przykryty szczelnie pokrywką do czasu, aż ryż dojdzie i będzie miękki.

Gorący ryż z warzywami podajemy na talerzu z dodatkiem np. keczupu domowej roboty lub sosu pieczarkowego.

Tagi:

dania ryż