Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Hreczanyki czyli kotlety gryczane z jagnięciną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Hreczanyki to pyszne kotlety z jagnięciny oraz kaszy gryczanej, doskonale z sosem czosnkowym, polecam.

Hreczanyki czyli kotlety gryczane z jagnięciną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Hreczanyki czyli kotlety gryczane z jagnięciną

 

Sposób przygotowania:

Hreczanyki czyli kotlety gryczane z jagnięciną
Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku utrzeć z solą, następnie dodać do mielonej jagnięciny. Do mięsa z czosnkiem dodać ugotowaną kasze gryczaną oraz jajka, sol i pieprz. Wyrobić masę.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, dłonie lekko naoliwić i formować z masy mięsnej z kaszą, kotleciki.

Kotleciki kłaść na gorący olej lub smalec, smażyć z dwóch stron, na średnim ogniu, na złocisty kolor.

Hreczanyki doskonale smakują z sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku oraz koperku.
Hreczanyki czyli kotlety gryczane z jagnięciną
Do mielonej jagnięciny dodajemy czosnek z sola
Hreczanyki czyli kotlety gryczane z jagnięciną
Do mięsa z kasza wbijamy jajka, doprawiamy
Hreczanyki czyli kotlety gryczane z jagnięciną
Kotleciki kładziemy na gorący, rozgrzany tłuszcz
Hreczanyki czyli kotlety gryczane z jagnięciną
Kotlety smażymy z dwóch stron na zloty kolor