misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Ryż z warzywami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Szybkie dnie jednogarnkowe. Ryż z warzywami oraz cienką kiełbasą to doskonałe połączenie i wspaniały pomysł na obiad i dla dużych i dla małych.

Ryż z warzywami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Ryż z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami
Cukinię oraz paprykę dokładnie myjemy. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego oraz białych błonek. Oba warzywa kroimy w niewielką kostkę.

Z kiełbasy jeśli to konieczne zdejmujemy osłonkę i także kroimy w kostkę.

Ryż przepłukujemy, aż woda, w której go myjemy będzie przeźroczysta.

Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy kiełbasę. Gdy stanie się złota dodajemy do niej przepłukany ryż i przez chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę dokładnie mieszamy i chwilę smażymy. Wlewamy rosół, przyprawiamy do smaku i co jakiś czas mieszamy, by nic nie przywarło do patelni.

Gotujemy, aż ryż zmięknie. Pod sam koniec dosłownie na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną cukinię i mieszamy. Podajemy.

Jeśli ktoś nie lubi "chrupiącej" cukinii to trzeba ją dodać trochę wcześnie,j by zmiękła całkowicie.
Ryż z warzywami
Paprykę oraz cukinię kroimy w niewielką kostkę
Ryż z warzywami
Cienką kiełbasę kroimy w średniej wielkości kostkę
Ryż z warzywami
Pokrojoną kiełbasę przesmażamy na niewielkiej ilości oleju
Ryż z warzywami
Do przesmażonej kiełbasy dodajemy opłukany ryż
Ryż z warzywami
Do przesmażonego ryżu i kiełbasy dodajemy paprykę i chwilę smażymy
Ryż z warzywami
Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną cukinię
Ryż z warzywami
Co jakiś czas mieszamy by nic nie przywarło