Sposób przygotowania:
Ryż z warzywami
Cukinię oraz paprykę dokładnie myjemy. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego oraz białych błonek. Oba warzywa kroimy w niewielką kostkę.
Z kiełbasy jeśli to konieczne zdejmujemy osłonkę i także kroimy w kostkę.
Ryż przepłukujemy, aż woda, w której go myjemy będzie przeźroczysta.
Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy kiełbasę. Gdy stanie się złota dodajemy do niej przepłukany ryż i przez chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę dokładnie mieszamy i chwilę smażymy. Wlewamy rosół, przyprawiamy do smaku i co jakiś czas mieszamy, by nic nie przywarło do patelni.
Gotujemy, aż ryż zmięknie. Pod sam koniec dosłownie na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną cukinię i mieszamy. Podajemy.
Jeśli ktoś nie lubi "chrupiącej" cukinii to trzeba ją dodać trochę wcześnie,j by zmiękła całkowicie.
Z kiełbasy jeśli to konieczne zdejmujemy osłonkę i także kroimy w kostkę.
Ryż przepłukujemy, aż woda, w której go myjemy będzie przeźroczysta.
Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy kiełbasę. Gdy stanie się złota dodajemy do niej przepłukany ryż i przez chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę dokładnie mieszamy i chwilę smażymy. Wlewamy rosół, przyprawiamy do smaku i co jakiś czas mieszamy, by nic nie przywarło do patelni.
Gotujemy, aż ryż zmięknie. Pod sam koniec dosłownie na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną cukinię i mieszamy. Podajemy.
Jeśli ktoś nie lubi "chrupiącej" cukinii to trzeba ją dodać trochę wcześnie,j by zmiękła całkowicie.
Dinah
misia5
Marika-
misia5
Bardzo się cieszę, że Ci się podoba :) Moja rodzinka przepada za takimi daniami :)