Sposób przygotowania:
Roladki z ananasem, z kopytkami i ratatouille
Roladki:
Schab kroimy na porcje na kotlety, oczyszczamy z błon, rozbijamy cienko, przyprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowantlym.
Paprykę kroimy na paseczki. Ser ścieramy na tarce. Plastry ananasa kroimy na kawałki. Na każdym kotlecie układamy kawałki ananasa i papryki, trochę sera, zwijamy, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na oleju. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C, roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy 20-30 min.
Ratatouille:
Paprykę, obraną cukinię i bakłażana kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę, podsmażamy warzywa, dodajemy sól i pieprz oraz przecier pomidorowy. Dusimy do miękkości.
Kopytka:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, rozgniatamy na gładkie puree, studzimy, dodajemy mąkę i jajko, szczyptę soli, wyrabiamy ciasto. Ciasto formujemy w walec, kroimy na plastry grubości ok.1,5 cm. Rozgrzewamy wodę, solimy, wrzucamy kopytka, gotujemy do miękkości. Przed podaniem dania kopytka podsmażamy na patelni.
Roladki, ratatouille i kopytka wykładamy na talerze.
Schab kroimy na porcje na kotlety, oczyszczamy z błon, rozbijamy cienko, przyprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowantlym.
Paprykę kroimy na paseczki. Ser ścieramy na tarce. Plastry ananasa kroimy na kawałki. Na każdym kotlecie układamy kawałki ananasa i papryki, trochę sera, zwijamy, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na oleju. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C, roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy 20-30 min.
Ratatouille:
Paprykę, obraną cukinię i bakłażana kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę, podsmażamy warzywa, dodajemy sól i pieprz oraz przecier pomidorowy. Dusimy do miękkości.
Kopytka:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, rozgniatamy na gładkie puree, studzimy, dodajemy mąkę i jajko, szczyptę soli, wyrabiamy ciasto. Ciasto formujemy w walec, kroimy na plastry grubości ok.1,5 cm. Rozgrzewamy wodę, solimy, wrzucamy kopytka, gotujemy do miękkości. Przed podaniem dania kopytka podsmażamy na patelni.
Roladki, ratatouille i kopytka wykładamy na talerze.