CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Ryż z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś na obiad ryż z warzywami, wolno gotowany jak risotto. Pod sam koniec dodajemy startego świeżego ogórka.

Ryż z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z warzywami

 

  • 100 g ryżu np. Basmati
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki suszonych warzyw
  • 100 g świeżego ogórka
  • ok.500-600 ml gorącej wody
  • majeranek, sól, pieprz
  • opcjonalnie : pasta wasabi lub tarty chrzan

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy lekko przepłukany ryż, mieszamy aby każde ziarenko obtoczyło się w tłuszczu. Następnie mieszając wlewamy pierwszą partię wody i suszone warzywa i posiekany czosnek. Wodę systematycznie dolewamy w miarę pęcznienia ryżu.

Po ok. 10 minutach doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Ryż gotujemy jeszcze ok.10 minut, stale podlewamy wodę i mieszamy. Pod koniec dodajemy startego świeżego ogórka, ścieramy tylko boki, razem za skórką, środek z ziarenkami zostawiamy.

Dla zaostrzenia smaku można dodać starty chrzan, lub odrobinę pasty wasabi.
Ryż z warzywami
Dla zaostrzenia można dodać pastę wasabi lub chrzan
Ryż z warzywami
Najpierw do ryżu dodajemy suszone warzywa
Ryż z warzywami
Po 10 minutach doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem
Ryż z warzywami
Na samym końcu dodajemy startego ogórka, mieszamy