Sposób przygotowania:
Ryż z warzywami
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy lekko przepłukany ryż, mieszamy aby każde ziarenko obtoczyło się w tłuszczu. Następnie mieszając wlewamy pierwszą partię wody i suszone warzywa i posiekany czosnek. Wodę systematycznie dolewamy w miarę pęcznienia ryżu.
Po ok. 10 minutach doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Ryż gotujemy jeszcze ok.10 minut, stale podlewamy wodę i mieszamy. Pod koniec dodajemy startego świeżego ogórka, ścieramy tylko boki, razem za skórką, środek z ziarenkami zostawiamy.
Dla zaostrzenia smaku można dodać starty chrzan, lub odrobinę pasty wasabi.
Po ok. 10 minutach doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Ryż gotujemy jeszcze ok.10 minut, stale podlewamy wodę i mieszamy. Pod koniec dodajemy startego świeżego ogórka, ścieramy tylko boki, razem za skórką, środek z ziarenkami zostawiamy.
Dla zaostrzenia smaku można dodać starty chrzan, lub odrobinę pasty wasabi.
![Ryż z warzywami Ryż z warzywami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ryz-z-warzywami-447254.jpg)
![Ryż z warzywami Ryż z warzywami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ryz-z-warzywami-447256.jpg)
![Ryż z warzywami Ryż z warzywami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ryz-z-warzywami-447257.jpg)
![Ryż z warzywami Ryż z warzywami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ryz-z-warzywami-447258.jpg)