SUPERPRZEPIS

Chińszczyzna z makaronem mie

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Chińszczyzna z makaronem mie

Pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu domowa chińszczyzna

Składniki:

Chińszczyzna z makaronem mie

 

  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 30 dag makaronu mie
  • 4-5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej "5 smaków"
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3-4 łyżki oleju sezamowego
  • 300-350 ml wywaru z kurczaka lub rosołu
  • biały sezam
  • pieprz
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego

 

Sposób przygotowania:

Chińszczyzna z makaronem mie
Pierś z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu i błonek. Płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w nieduże paski. Obraną i opłukaną marchew kroimy w cienkie słupki o długości około 3 cm, a cebulę w średnie pióra. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, płuczemy i kroimy w paski podobne do tych z marchewki. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na rumiano pokrojoną pierś z kurczaka. Doprawiamy połową sosu sojowego, ściągamy na talerz. Na tłuszcz ze smażenia kurczaka wrzucamy pokrojone warzywa. Ciągle mieszając smażymy około 3-4 minut. Dodajemy pierś z kurczaka, zalewamy wywarem i dusimy pod przykryciem 2-3 minuty. Olej sezamowy mieszamy z octem winnym, przyprawą chińską i pozostałym sosem sojowym. Dodajemy do warzyw z mięsem, mieszamy, ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą. Przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu makaron mie podajemy z kurczakiem z sosem i warzywami. Posypujemy lekko uprażonym białym sezamem.