Sposób przygotowania:
Chińszczyzna z makaronem mie
Pierś z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu i błonek. Płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w nieduże paski. Obraną i opłukaną marchew kroimy w cienkie słupki o długości około 3 cm, a cebulę w średnie pióra. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, płuczemy i kroimy w paski podobne do tych z marchewki. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na rumiano pokrojoną pierś z kurczaka. Doprawiamy połową sosu sojowego, ściągamy na talerz. Na tłuszcz ze smażenia kurczaka wrzucamy pokrojone warzywa. Ciągle mieszając smażymy około 3-4 minut. Dodajemy pierś z kurczaka, zalewamy wywarem i dusimy pod przykryciem 2-3 minuty. Olej sezamowy mieszamy z octem winnym, przyprawą chińską i pozostałym sosem sojowym. Dodajemy do warzyw z mięsem, mieszamy, ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą. Przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu makaron mie podajemy z kurczakiem z sosem i warzywami. Posypujemy lekko uprażonym białym sezamem.
edytaha
2milutka
ja też bo pałeczkami jadłabym pół dnia hihi:)
jaNina
marietta
marietta