bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Zupa z kurczaka z makaronem chińskim na

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Było jak w tej reklamie... serce i rozum i chińszczyzna.. no prawie

Zupa z kurczaka z makaronem chińskim na

Składniki:

Zupa z kurczaka z makaronem chińskim na

 

  • 1kg kurczaka (u mnie udka)
  • 3 litry zimnej wody
  • 1 kawałek świeżego imbiru
  • 3 dymki bez zielonej części
  • 2 ząbki czosnku, nieobrane, ale lekko zmiażdżonych
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • marchewka
  • pietruszka
  • por
  • makaron chiński
  • 3 kapelusze grzybów mun
  • liscie kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • ziarna sezamu

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z kurczaka z makaronem chińskim na
Mięso zalać wodą, postawić na małym ogniu ok. 20-40 minut, tak aby się nie zagotowało, zbierać szumowiny, aż wywar będzie czysty. Nie mieszamy wywaru. Dodajemy imbir, dymki, czosnek i sól. Wywaru nie wolno doprowadzić do zagotowania - trzymamy go na bardzo małym ogniu od 2 do 4 godzin, zbierając tłuszcz z powierzchni. Przecedzamy przez bardzo gęste sito, albo jak podaje autor- przez muślin. Bulion jest gotowy do użycia, lub do zamrożenia.
Moja część wykończenia zupy. Grzyby mun zalać wrzątkiem na 5 minut, potem zagotowałam ok 10 minut, wyjać i pokroic w cienkie paski. Mięso z udek kurczaka obrałam.
Do gotowego wywaru dodałam marchewke, pietruszke, pora, liście kapusty pekińskiej, doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam na wolnym ogniu ok 20minut. Wyjęłam marchewkę i pietruszkę. Dodałam olej sezamowy, grzyby mun, garść kiełek, mięso z kurczaka i łyżkę ziaren sezamu. Gotowałam razem 2-3 minuty. Suchy makaron wrzuciłam do zupy. Gaz wyłączyłam zeby makaron w niej napęczniał. Wyjętą marchewke pokroiłam w słupki i dodałam do zupy. Na talerz wyłożyc porcje zupy, na gore dałąm troche świeżych kiełków i talerz posypałam jeszcze ziarnami sezamu