Sposób przygotowania:
Chleb dyniowy wg Bogusi
Z drożdży , niewielkiej ilości letniej wody,cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy pozostałą letnią wodę, puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.
Chleb przekładamy do trzech keksówek (31 x 12 cm.) wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Wyrośnięte chleby smarujemy jajkiem roztrzepanym ze śmietaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-50 minut. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.
Chleb przekładamy do trzech keksówek (31 x 12 cm.) wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Wyrośnięte chleby smarujemy jajkiem roztrzepanym ze śmietaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-50 minut. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.