Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Chleb na zakwasie piekarskim i drożdżach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chleb wyszedł bardzo smaczny i przeszedł sprawdzian długiej świeżości. Kawałek odłożyłam na 3 dni (później niespodziewanie zniknął) i po tym czasie nic nie stracił na miękkości.

Chleb na zakwasie piekarskim i drożdżach

Składniki:

Chleb na zakwasie piekarskim i drożdżach

1 spora keksówka:

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie piekarskim i drożdżach

Masa:

Chleb na zakwasie piekarskim i drożdżach
Ciasto można wyrabiać ręcznie oraz za pomocą miksera.

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę.

(Ręcznie potrwa to z 10 minut, ale można również mikserem - 5 minut na wolnych obrotach lub 3 na średnich.)

Wyrastanie:

Chleb na zakwasie piekarskim i drożdżach
Ciasto podczas leżenia powinno podrosnąć.

Gotowe ciasto przykryć szmatką i następnie odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej.

Podrośnięte ciasto należy umieścić w formie wysmarowanej olejem, ponownie przykryć i odstawić, ale tym razem na około 45-60 minut.

Pieczenie:

Chleb na zakwasie piekarskim i drożdżach
Upieczony chlebek powinien mieć zapieczoną skórkę.

Chleb w formie posmarować mlekiem i piec w rozgrzanym piekarniku przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone pieczywo skropić wodą (skórka będzie błyszczała).


Tagi:

chleb pieczywo