zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Chleb z twarogiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ci co śledzą moje przepisy wiedzą, że eksperymentuję z chlebami. Co prawda miałam przerwę w jego pieczeniu ale postanowiłam to nadrobić. Nie wiem czy Was zaskoczę ale dziś mam chleb z twarogiem - pycha.

Chleb z twarogiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chleb z twarogiem

 

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 750 g mąki pszennej typ 500
  • 8 g suchych drożdży
  • 2 szk ciepłej wody ( ale nie gorącej )
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Chleb z twarogiem
Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać drewnianą łyżka a potem jeszcze chwilę wyrobić dłońmi.

Ciasto będzie kleiste. Zakryć miskę folią spożywczą i zostawić ciasto aż podwoi objętość.

Potem wyjąć ciasto z miski, lekko wyrobić, złożyć na trzy kilka razy, uformować bochenek i oprószyć mąką.

Zostawić do podrośnięcia.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni wstawiając do niego naczynie żaroodporne.

Gdy się nagrzeje szybko włożyć do naczynia bochenek, zakryć pokrywką i piec 30 minut.

Potem zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.

Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
Chleb z twarogiem
w misce umieścić wszystkie składniki na chleb
Chleb z twarogiem
wymieszać składniki drewnianą łyżką do połączenia ich
Chleb z twarogiem
miskę zakrytą folią spożywczą odstawić do wyrośnięcia ciasta
Chleb z twarogiem
z wyrośniętego ciasta uformować bochenek
Chleb z twarogiem
pyszny gotowy chleb studzimy na kratce