Sposób przygotowania:
Domowe bułeczki z ziarenkami
Do miseczki wlewam ciepłą wodę i mleko (nie gorące!). Następnie dodaję cukier i wkruszam drożdże, całość dokładnie mieszam.
Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz rozrobione drożdże. Całość wyrabiam ręką (w razie potrzeby dłoń można posypywać delikatnie mąką). Ciasto ma być lekko klejące, miękkie w dotyku.
Z ciasta formuje gruby wałek, który dzielę na 6 porcji. Z każdej tworzę w dłoniach bułeczki. Bułeczki układam obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia (około 1 cm odstępu). Bułeczki smaruję mlekiem i obsypuję ziarenkami.
Bułeczki piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenia zależny od piekarnika, u mnie około 40 minut. Bułeczki powinny się zarumienić (te są z piekarnika gazowego, w elektrycznym wychodzą ładniejsze).
Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz rozrobione drożdże. Całość wyrabiam ręką (w razie potrzeby dłoń można posypywać delikatnie mąką). Ciasto ma być lekko klejące, miękkie w dotyku.
Z ciasta formuje gruby wałek, który dzielę na 6 porcji. Z każdej tworzę w dłoniach bułeczki. Bułeczki układam obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia (około 1 cm odstępu). Bułeczki smaruję mlekiem i obsypuję ziarenkami.
Bułeczki piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenia zależny od piekarnika, u mnie około 40 minut. Bułeczki powinny się zarumienić (te są z piekarnika gazowego, w elektrycznym wychodzą ładniejsze).