slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 886]

Chleb dyniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na niezwykle aromatyczny chleb dyniowy. Zawsze jesienią robię puree dyniowe w domu i korzystam z niego podczas przygotowywania różnych wypieków.

Chleb dyniowy

Składniki:

Chleb dyniowy

 

Sposób przygotowania:

Chleb dyniowy
Do miski wkładamy po kolei: puree z dyni, obie mąki, cukier, sól, drożdże i wlewamy wodę.

Wyrabiamy ciasto na chleb aż przestanie się kleić do ręki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto na chleb do keksówki, posypujemy czarnuszką i odstawiamy na kolejne 30 minut.

Po tym czasie wstawiamy chleb dyniowy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.