CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

'' Strucla " mięsna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięciutkie ciasto drożdżowe o lekko paprykowym smaku i zmielone mięso z cebulką i ogórkiem. Jak smakuje no cóż trzeba spróbować.

'' Strucla " mięsna Więcej zdjęć (2)

Składniki:

'' Strucla " mięsna

ciasto

Nadzienie

  • łopatka lub szynka wieprzowa 720 g
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • świeży ogórek 150 g
  • starta czerstwa bułka 5 czubatych łyżek + 8-10 łyżek mleka
  • tymianek 1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

'' Strucla " mięsna

Nadzienie

'' Strucla " mięsna
Do zmielonego mięsa dodajemy startego ogórka

Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną cebulą, wbijamy jajko i mieszamy. Potem dodajemy obrany ogórek starty na dużych oczkach tarki, wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Ciasto

'' Strucla " mięsna
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia

Do miski przesiewamy mąkę, wkruszamy drożdże, posypujemy je szczyptą cukru. Następnie wsypujemy dwa rodzaje mielonej papryki, z boku sól i pieprz, dolewamy letnie mleko, olej i wbijamy jajka. Wszystko dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Formowanie

'' Strucla " mięsna
Wałeczki ciasta przecinamy na pół, wywijamy przecięciem na wierzch i przekładamy

Kwadratową blaszkę 23 cm nasmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na prostokąt większy od blaszki.

Na każdy kawałek ciasta równomiernie rozprowadzamy mięso, zwijamy w rulon, każdy przecinamy na pół, zostawiając kawałeczek nienacięty. Ciasto przekładamy jak warkocz i układamy w blaszce. Z odrobiny ciasta możemy zrobić ozdoby świąteczne.

Pieczenie

'' Strucla " mięsna
Oba zwinięte ciasta układamy w blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia

Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Wyrośnięte smarujemy rozmąconym jajkiem. Potem pieczemy 30 minut w 180 C, zmniejszamy do 170 i dopiekamy jeszcze około 30 minut.