Sposób przygotowania:
'' Strucla " mięsnaNadzienie

Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną cebulą, wbijamy jajko i mieszamy. Potem dodajemy obrany ogórek starty na dużych oczkach tarki, wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Ciasto

Do miski przesiewamy mąkę, wkruszamy drożdże, posypujemy je szczyptą cukru. Następnie wsypujemy dwa rodzaje mielonej papryki, z boku sól i pieprz, dolewamy letnie mleko, olej i wbijamy jajka. Wszystko dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Formowanie

Kwadratową blaszkę 23 cm nasmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na prostokąt większy od blaszki.
Na każdy kawałek ciasta równomiernie rozprowadzamy mięso, zwijamy w rulon, każdy przecinamy na pół, zostawiając kawałeczek nienacięty. Ciasto przekładamy jak warkocz i układamy w blaszce. Z odrobiny ciasta możemy zrobić ozdoby świąteczne.
Pieczenie

Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Wyrośnięte smarujemy rozmąconym jajkiem. Potem pieczemy 30 minut w 180 C, zmniejszamy do 170 i dopiekamy jeszcze około 30 minut.