Sposób przygotowania:
Chleb graham na świeżych drożdżach
Drożdże rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski razem z cukrem i łyżką mąki pszennej. Wlewamy 150 ml ciepłej wody, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski wsypujemy mąkę graham, dodajemy sól oraz rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, wlewając stopniowo resztę wody, a następnie zagniatamy ciasto przez kilka minut. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i układamy je w dwóch blaszkach do pieczenia. Znów przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
Pieczemy chleb przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Do dużej miski wsypujemy mąkę graham, dodajemy sól oraz rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, wlewając stopniowo resztę wody, a następnie zagniatamy ciasto przez kilka minut. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i układamy je w dwóch blaszkach do pieczenia. Znów przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
Pieczemy chleb przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
![Chleb graham na świeżych drożdżach Chleb graham na świeżych drożdżach](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-graham-na-swiezych-drozdzach-590549.jpg)
![Chleb graham na świeżych drożdżach Chleb graham na świeżych drożdżach](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-graham-na-swiezych-drozdzach-590550.jpg)
![Chleb graham na świeżych drożdżach Chleb graham na świeżych drożdżach](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-graham-na-swiezych-drozdzach-590551.jpg)
![Chleb graham na świeżych drożdżach Chleb graham na świeżych drożdżach](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-graham-na-swiezych-drozdzach-590552.jpg)