SUPERPRZEPIS

Chleb graham na świeżych drożdżach

  • 2
  • Ania321
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Chleb graham na świeżych drożdżach Więcej zdjęć (5)

Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny domowy chlebek. Upieczony z mąki graham typu 1500. Z przepisu wychodzą dwa bochenki chleba.

Składniki:

Chleb graham na świeżych drożdżach

 

Sposób przygotowania:

Chleb graham na świeżych drożdżach
Drożdże rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski razem z cukrem i łyżką mąki pszennej. Wlewamy 150 ml ciepłej wody, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do dużej miski wsypujemy mąkę graham, dodajemy sól oraz rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, wlewając stopniowo resztę wody, a następnie zagniatamy ciasto przez kilka minut. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i układamy je w dwóch blaszkach do pieczenia. Znów przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.

Pieczemy chleb przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Chleb graham na świeżych drożdżach
Drożdże rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski razem z cukrem i łyżką mąki pszennej.
Chleb graham na świeżych drożdżach
Wyrośnięty rozczyn dodajemy do mąki i mieszamy.
Chleb graham na świeżych drożdżach
Mieszamy drewnianą łyżką, wlewając stopniowo resztę wody.
Chleb graham na świeżych drożdżach
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i układamy je w dwóch blaszkach do pieczenia.

Tagi:

chleb pieczywo