zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Graham ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszny chleb na mace graham i chlebowej z dodatkiem słonecznika. Najlepszy choć niezdrowy jest jeszcze ciepły gdy ma bardzo chrupiącą skórkę.

Graham ze słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Graham ze słonecznikiem

 

Sposób przygotowania:

Graham ze słonecznikiem
Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier, mąkę i wodę i wymieszać dokładnie zaczyn. Zakryć ściereczką do wyrośnięcia. Gdy podrośnie wsypać obie mąki wymieszane z solą, wlać wodę i olej oraz wsypać słonecznik. Drewnianą łyżką połączyć składniki apotem wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zakryć ściereczką do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić przez chwilę i umieścić łączeniem do dołu w garnku ceramicznym wysmarowanym olejem i wysypanym mąką. Wierzch oprószyć mąką i ponownie zakryć ściereczką a potem zostawi znowu aby ciasto wyrosło. Chleb piec najpierw 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni a potem 35 w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu chleb wyjąć na kratkę i wystudzić. 
Graham ze słonecznikiem
ciasto wyrobić i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia
Graham ze słonecznikiem
gdy wyrośnie przerobić i przełożyć do garnka
Graham ze słonecznikiem
potem ciasto w garnku zostawić do wyrośnięcia
Graham ze słonecznikiem
chleb upiec i wystudzić na kratce a potem zajadać

Tagi:

ciasto