Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Domowe bułeczki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe buleczki zawsze najlepsze, smakują ciepłe, ale dobre też wystudzone. Do tego najlepszy barszczyk buraczany.

Domowe bułeczki z pieczarkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Domowe bułeczki z pieczarkami

Farsz

Ciasto

  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 szklanka ciepłej wody

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • 5 łyżek siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Domowe bułeczki z pieczarkami
Przygotować nadzienie do bułeczek. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić drobno. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić cebulę na tłuszczu, dodać pieczarki i podsmążyć. Dadać rozgnieciony czsnek, sól i pieprz. Wymieszać i ostudzić.

Z drożdży, łyżki cukru i łyżeczki soli przygotować rozczyn. Zostawić na 20 minut. Następnie z podanych składników zagnieśc ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie wyrobić ciasto, podzielić na 15 części. Rozwałkować każdy kawałek, nałożyć farsz, skleić i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać siemieniem lnanym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Domowe bułeczki z pieczarkami
Pieczarki po oczyszczeniu i wypłukaniu drobno pokroić
Domowe bułeczki z pieczarkami
Pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć na tłuszczu
Domowe bułeczki z pieczarkami
Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe pozostawić do wyrośnięcia.
Domowe bułeczki z pieczarkami
Na rozwałkowany placek nałożyć farsz pieczarkowy
Domowe bułeczki z pieczarkami
Przygotować bułeczki, posmarować rozbełtanymhajkiem,posyać siemieniem
Domowe bułeczki z pieczarkami
Upieczone,rumiane bułeczki