Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Chleb graham

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najzdrowszy i najprostszy w wykonaniu chleb jaki kiedykolwiek wcześniej robiłam a do tego najsmaczniejszy.

Chleb graham Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb graham

na ciasto:

dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • otręby np. pszenne do obsypania formy

Sposób przygotowania:

Chleb graham

Mieszanie składników:

Chleb graham
Do miski dodajemy mąkę,drożdże, miód,sól

Do miski przekładamy mąkę, dodajemy drożdże, miód i sól.

Mieszkanie ciasta:

Chleb graham
Ciasto w misce mieszamy za pomocą łyżki ok. 5 min.

Do składników w misce wlewamy letnią wodą wymieszaną z olejem. Mieszamy dokładnie ciasto ok. 5 min.

Przełożenie ciasta do formy:

Chleb graham
Ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami formy keksowej

Formę keksówkę smarujemy dokładnie tłuszczem i obsypujemy dokładnie otrębami.

Ciasto przekładamy do formy. Wyrównujemy wierzch zwilżoną łopatką lub dłońmi.

Przykrywamy tak przygotowane ciasto ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godz. i 30 min.

Etap końcowy:

Chleb graham
Upieczony chleb wyciągamy z blaszki i studzimy

Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 195 +200 stopni. Pieczemy 40 -55 min.

Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.