Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1195]

Chleb na gotowym zakwasie orkiszowym z drożdżami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zakwas powoduje lepszą przyswajalność pieczywa, przedłuża jego świeżość oraz nadaje mu delikatny smak.

Chleb na gotowym zakwasie orkiszowym z drożdżami

Składniki:

Chleb na gotowym zakwasie orkiszowym z drożdżami

1 bochenek o wadze 750g:

Opcjonalnie:

  • 2 łyżki ziaren (np. słonecznika, dyni, soi)

Sposób przygotowania:

Chleb na gotowym zakwasie orkiszowym z drożdżami

Chleb pieczony w piekarniku:

Chleb na gotowym zakwasie orkiszowym z drożdżami
Gotowy chleb przełożyć na metalową kratkę, aby równomiernie odparował.

Podane składniki przełożyć do miski i następnie zagnieść na elastyczne ciasto, które powinno odchodzić od dłoni.

Całość nakryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

Po tym czasie ciasto przemieszać, umieścić w formie i ponownie odstawić, aby podwoiło swoją objętość.

Następnie chleb wstawić do zimnego piekarnika, a na niższej półce ustawić naczynie z wodą.
(Dzięki temu pieczywo będzie miało chrupiącą skórkę, a miękisz pozostanie wilgotny. )

Piec przez około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

Chleb pieczony w automacie:

Chleb na gotowym zakwasie orkiszowym z drożdżami
Program podstawowy zapewni chlebowi średnio zarumienioną skórkę.

W misie automatu do pieczenia chleba należy umieścić wszystkie składniki, ale należy pamiętać, aby zachować ich wymienioną kolejność.

Automat ustawić na program podstawowy (BASIC).

Chleb piec przez 3 godziny.

Tagi:

pieczywo chleb