Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1583]

Chleb graham z płatkami owsianymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chleb z mąki graham jest bardzo smaczny i syty. Nie jest może lekki jak chleb pszenny, jest on raczej dość ciężkim chlebem, ale ja go bardzo lubię. Najlepiej smakuje mi z twarożkiem lub masełkiem. Ten chleb ma bardzo chrupiącą skórkę.

Chleb graham z płatkami owsianymi

Składniki:

Chleb graham z płatkami owsianymi

Rozczyn:

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Chleb graham z płatkami owsianymi
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól i płatki owsiane, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto.

3. Na stolnicy lekko posypanej mąką z ciasta formujemy podłużny bochenek, następnie przekładamy go do foremki posmarowanej olejem i posypanej płatkami owsianymi o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm. 4. Tak przygotowany chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5. Po tym czasie chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

6. Upieczony chleb studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego. 



Tagi:

chleb pieczywo