Sposób przygotowania:
Chleb drożdżowy z nasionami
Do cieplej wody dodajemy drożdże i miód, mieszamy i odstawiamy na 10 minut lub do momentu, aż płyn zacznie bąbelkować. Do dużej miski wsypujemy mąki, sól oraz nasionka. Bąbelkujący zaczyn wlewamy stopniowo do mąk z nasionkami i mieszamy.
Gdy wlejemy cały zaczyn, rozpoczynamy wyrabianie ciasta. Podczas wyrabiania możemy dodać odrobinę maki pszennej. Wyrobione ciasto jest dość miękkie ale nie klei się do rąk.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte zagniatamy raz jeszcze i ponownie zostawiamy by wyrosło. Wyrośnięte drugi raz ciasto zagniatamy, potem formujemy z ciasta kształt małego bochenka chleba, układamy na blaszce do pieczenia posypanej mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Wyrośnięte ciasto chlebowe nacinamy nożem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 40-45 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce. Mój chleb mocno popękał z jednej strony jednak w niczym nie zmieniło to jego wspaniałego smaku i wyglądu.
Gdy wlejemy cały zaczyn, rozpoczynamy wyrabianie ciasta. Podczas wyrabiania możemy dodać odrobinę maki pszennej. Wyrobione ciasto jest dość miękkie ale nie klei się do rąk.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte zagniatamy raz jeszcze i ponownie zostawiamy by wyrosło. Wyrośnięte drugi raz ciasto zagniatamy, potem formujemy z ciasta kształt małego bochenka chleba, układamy na blaszce do pieczenia posypanej mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Wyrośnięte ciasto chlebowe nacinamy nożem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 40-45 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce. Mój chleb mocno popękał z jednej strony jednak w niczym nie zmieniło to jego wspaniałego smaku i wyglądu.
Netka