Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowo - jęczmienny na serwatce
Do miski wsypujemy przesiane mąki i suche drożdże oraz sól, płatki gryczane. Wlewamy ciepłą serwatkę i olej. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto zagniatamy i przekładamy do blaszki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie ciasto na chleb smarujemy wodą i posypujemy czarnuszką. Blaszkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i przekładamy na metalową kratkę.
Studzimy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto zagniatamy i przekładamy do blaszki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie ciasto na chleb smarujemy wodą i posypujemy czarnuszką. Blaszkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i przekładamy na metalową kratkę.
Studzimy.