kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Chleb orkiszowo - jęczmienny na serwatce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny i domowy chlebek. Chlebek przygotowałam z dwóch rodzajów mąk i domowej serwatki z dodatkiem płatków gryczanych. Polecam na kanapki.

Chleb orkiszowo - jęczmienny na serwatce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb orkiszowo - jęczmienny na serwatce

 

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowo - jęczmienny na serwatce
Do miski wsypujemy przesiane mąki i suche drożdże oraz sól, płatki gryczane. Wlewamy ciepłą serwatkę i olej. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto zagniatamy i przekładamy do blaszki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie ciasto na chleb smarujemy wodą i posypujemy czarnuszką. Blaszkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.

Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i przekładamy na metalową kratkę.

Studzimy.
Chleb orkiszowo - jęczmienny na serwatce
Wszystkie składniki na chleb wkładamy do miski.
Chleb orkiszowo - jęczmienny na serwatce
Następnie zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Chleb orkiszowo - jęczmienny na serwatce
Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Chleb orkiszowo - jęczmienny na serwatce
Przed pieczeniem ciasto smarujemy wodą i posypujemy czarnuszką.