kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Chleb pszenny z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny, domowy chlebek. Przygotowany z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej. Polecam na kanapki.

Chleb pszenny z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb pszenny z kaszą jaglaną

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z kaszą jaglaną
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i wlewamy ciepłą wodę oraz olej. Zagniatamy ciasto i miskę przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do blaszki. Przykrywamy blaszkę ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 

Wyrośnięte ciasto smarujemy zimną wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.

Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i przekładamy na metalową kratkę. Studzimy. 
Chleb pszenny z kaszą jaglaną
Do miski wkładamy wszystkie składniki na chleb.
Chleb pszenny z kaszą jaglaną
Następnie zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Chleb pszenny z kaszą jaglaną
Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.