Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Domowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne drożdżowe bułeczki z mąki pszennej. Idealne na śniadanie czy kolację. Posmakują dzieciom i dorosłym.

Domowe bułeczki

Składniki:

Domowe bułeczki

na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki miodu lub cukru
  • 20-22 dag ciepłej wody
  • 4 dag oleju
  • 1-2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Domowe bułeczki

Przygotowanie ciasta:

Domowe bułeczki
Do rozpuszczonych drożdży z miodem dodać przesianą mąkę pszenną z dodatkiem soli

W misce rozetrzeć drożdże z miodem lub cukrem.
Do miski przesiać mąkę pszenną z dodatkiem soli,dodać olej i ciepłą wodę oraz siemię lniane. Wyrobić dokładnie ciasto przez kilkanaście minut do czasu ,aż zacznie odchodzić od ręki.

Formowanie bułeczek:

Domowe bułeczki
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem

Z wyrobionego ciasta formujemy ok. 8-10 małych bułeczek. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 30 min. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.