Sposób przygotowania:
Chleb z garnkaZarabianie ciasta:
Przygotowanie zaczynu:rozpuścić drożdże z miodem. Do miski przelać rozpuszczone drożdże,dodać ciepłą wodę i ok. 15 dag mąki pszennej. Wymieszać zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min. aż podwoi swoją objętość.
Gdy zaczyn gotowy dodajemy pozostałą przesianą mąkę pszenną i gryczaną, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto kilka minut. Następnie dodajemy do ciasta ziarna i wyrabiamy ciasto kolejne kilka minut. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej cienko olejem.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Formowanie chleba:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 200 stopni. Wkładamy garnek wraz z pokrywką w celu nagrzania.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte przekładamy go na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy ciasto. Następnie formujemy z ciasta bochenek chleba który zmieści się nam do garnka. Tak przygotowany chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 min. do wyrośnięcia.
Pieczenie chleba:
Rozgrzany garnek ostrożnie wyciągamy z piekarnika. Środek garnka posypujemy mąką.
Do garnka ostrożnie przekładamy wyrośnięty bochenek chleba. Przykrywamy pokrywką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200 stopni i pieczemy ok. 45 min. Następnie ostrożnie ściągamy pokrywkę z garnka i pieczemy jeszcze chleb ok. 20 min. Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z garnka i studzimy.