Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 489]

Chleb z garnka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do tej pory to najsmaczniejszy chleb jaki udało mi się upiec. Rewelacyjny chleb z dodatkiem mąki gryczanej i ziaren.

Chleb z garnka

Składniki:

Chleb z garnka

na ciasto:

dodatkowo:

  • odrobina mąki do posypania blatu i naczynia
  • odrobina oleju

Sposób przygotowania:

Chleb z garnka

Zarabianie ciasta:

Chleb z garnka
Zarobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Przygotowanie zaczynu:rozpuścić drożdże z miodem. Do miski przelać rozpuszczone drożdże,dodać ciepłą wodę i ok. 15 dag mąki pszennej. Wymieszać zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min. aż podwoi swoją objętość.

Gdy zaczyn gotowy dodajemy pozostałą przesianą mąkę pszenną i gryczaną, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto kilka minut. Następnie dodajemy do ciasta ziarna i wyrabiamy ciasto kolejne kilka minut. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej cienko olejem.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Formowanie chleba:

Chleb z garnka
Na posypanej mąką stolnicy układamy uformowany bochenek chleba

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 200 stopni. Wkładamy garnek wraz z pokrywką w celu nagrzania.

Gdy ciasto jest już wyrośnięte przekładamy go na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy ciasto. Następnie formujemy z ciasta bochenek chleba który zmieści się nam do garnka. Tak przygotowany chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 min. do wyrośnięcia.

Pieczenie chleba:

Chleb z garnka
Chleb z garnkiem wkładamy do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika

Rozgrzany garnek ostrożnie wyciągamy z piekarnika. Środek garnka posypujemy mąką.

Do garnka ostrożnie przekładamy wyrośnięty bochenek chleba. Przykrywamy pokrywką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200 stopni i pieczemy ok. 45 min. Następnie ostrożnie ściągamy pokrywkę z garnka i pieczemy jeszcze chleb ok. 20 min. Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z garnka i studzimy.